Biologische voeding duur?

Bijgewerkt: 4 nov 2018


Biologische voeding

Er wordt steeds meer biologische voeding aangeboden, zowel op de markt als in de winkel. Maar ook restaurants werken steeds meer met biologische streekproducten. We zijn ons er steeds meer van bewust dat goede voeding essentieel is voor onze gezondheid. Goede voeding geeft ons meer energie, een betere weerstand en smaakt bovendien ook nog eens veel lekkerder. Kortom goede voeding gaan we steeds belangrijker vinden. Daarom willen we weten waar ons voedsel vandaan komt, wat erin zit en wat ermee gebeurd is. Maar wat is dat nou eigenlijk biologische voeding en waar kun je dat kopen? Biologische voeding is zonder bestrijdingsmiddelen en/of kunstmest en met respect voor de natuur en dierenwelzijn geproduceerd. En dat proef je in de smaak.


Biologische voeding duur?

Vaak hoor je mensen zeggen dat biologische voeding vele malen duurder is dan dan het gangbare supermarkt assortiment. Je kunt je ook afvragen is ons reguliere supermarkt voedsel niet te goedkoop? Het is dus maar waar je je geld aan uit wilt geven en wat je belangrijk vindt. Met een aantal kleine aanpassingen kun je al behoorlijk wat geld besparen, dat je weer aan biologische voeding kunt uitgeven. Kant en klare pakjes en zakjes zijn eigenlijk overbodig om lekker te  koken. Er zitten vaak veel kleur-, geur- en smaakstoffen in. Als je je eigen kruien- en specerijen assortiment uitbreidt, heb je geen kant en klare pakjes en zakjes nodig. Frisdrank en sapjes zitten vaak bomvol suiker en kunnen worden vervangen door thee of water. Natuurlijk kun je ook een eigen moestuin beginnen en groente en fruit inmaken in potten.


New York

Een aantal jaren geleden verbleef ik veertien dagen in New York. Als snel merk je dat de hedendaagse 'gezonde lifestyle' trend daar vele malen verder is dan bij ons en dat was een aangename verassing in een stad waar je wordt overspoelt door de 'fastfood' ketens. In elke supermarkt kun je daar volop biologische producten kopen. Sterker nog in sommige normale reguliere supermarkten zijn er van een bepaald product meer biologische varianten te koop dan niet biologische. Mensen zijn ook  bereid  er iets meer voor te betalen, alhoewel het verschil vaak niet eens zo groot is. Verder zijn de diverse biologische markten in de stad makkelijk bereikbaar en toegankelijk. Met deze ervaringen en de overtuiging dat de 'gezonde lifestyle' trend onomkeerbaar is, ging ik terug naar Nederland, vastbesloten meer onderzoek te doen naar de verkrijgbaarheid van biologische producten in Nederland.Verkrijgbaarheid van biologische producten

Inmiddels heeft Albert Heijn een vrij groot assortiment biologische producten zowel in de winkels als online. Voor veel producten hebben ze al een biologisch alternatief. Maar hoe zit dat met de goedkopere supermarkten, spelen zij ook in op de huidige vraag naar biologische producten? Daarmee zou namelijk de toegankelijkheid tot deze producten voor mensen met een kleiner budget groter worden. Om deze vraag te beantwoorden ging ik boodschappen doen bij de Aldi. Onder de naam 'Mama Nature' verkoopt de Aldi een behoorlijk assortiment biologische basis producten bestaande uit onder andere diverse soorten jam en noten pasta's, havermout en muesli,  pasta, bulger en couscous. Maar ook chocolade en mueslirepen, sapjes, agavesiroop en kokosolie, die ik zelf een behoorlijke aanrader vind. De producten zijn smaakvol en de prijs kwaliteit verhouding goed. Een aantal van deze producten zijn voor ons blijvertjes geworden. Ook heeft de Aldi een aantal verse biologische producten.


Conclusie

Over het algemeen is biologische voeding inderdaad ietsje duurder dan reguliere boodschappen. Daar staat tegenover dat als je slim inkoopt, je met de seizoenen mee eet en bovendien ietsje minder vlees eet, je met biologische boodschappen niet perse duurder uit hoeft te zijn. Het is dus vaak een kwestie van prioriteiten stellen en creatief omgaan met het inkopen.

 Happy met Eten

Lagestraat 25

6953 BB  Dieren

06 - 24366280

happy.met.eten@gmail.com

K.v.K 72116242

BGN - lidnummer: 4921

  • Grijs Facebook Icon
  • Gray Instagram Icon
  • Gray Pinterest Icon

© 2018 - 2020 My with       by Chris Landzaat from Happy met Eten - All rights Reserved.