Happy met Eten

Lagestraat 25

6953 BB  Dieren

06 - 24366280

happy.met.eten@gmail.com

K.v.K 72116242

BGN - lidnummer: 4921

  • Grijs Facebook Icon
  • Gray Instagram Icon
  • Gray Pinterest Icon

© 2018 - 2019 My with       by Chris Landzaat from Happy met Eten - All rights Reserved.

Zuurkool maken




Zelf zuurkool maken is helemaal niet zo heel ingewikkeld. In onze familie maken we daar jaarlijks een gezellig dagje van. Het is super leuk om te doen en met een flink portie geduld, kun je na circa 6 weken je eigen gemaakte zuurkool eten.


Wat is Fermeneteren?

Bij zuurkool maken gaat het om het fermenteren van witte kool. Groente bevat naast gezonde vitamines, mineralen en vezels ook natuurlijk suiker en melkzuurbacteriën. Door het aanwezige vocht wordt het fermentatieproces in gang gezet. Het toegevoegde zout zorgt voor de groei van de juiste bacteriën. Tijdens de fermentatie zorgen deze bacteriën ervoor dat de zuurgraad, geur, smaak, verteerbaarheid, houdbaarheid en het uiterlijk van het product veranderd. Fermentatie wordt bijvoorbeeld ook toegepast bij yoghurt en bier.


Ingrediënten
  • circa 6 witte kolen

  • zeezout (200 gram per 10 kg kool)

  • witte peperkorrels

  • citroenpeper

  • jeneverbessen

  • laurierblad

  • kardemonpitten

  • steranijs

  • mosterdzaad

  • korianderzaad

  • korianderblad

  • mengsel van komijn, venkel en anijs

Materiaal
  • zuurkoolpot, het liefst van keramiek

  • een grote opvangbak voor circa 10 kg kool

  • mandoline of groenteschaaf

  • stamper

Voorbereiding

Was de zuurkoolpot, de opvangbak, mandoline en stamper goed schoon met warm water en soda.


En zo maak je het
  1. Strooi een gedeelte van het zout op de bodem van de opvangbak.

  2. Verwijder de buitenste bladeren en de harde kern van de kool.

  3. Schaaf de kool in dunne repen boven een opvangbak. Probeer de kool zo dun en gelijkmatig mogelijk te schaven, daardoor verloop het gistingsproces beter.

  4. Het snijden/schaven van de kool

.

  5. Strooi daarna het resterende zout over de geschaafde kool en voeg naar smaak de verschillende kruiden toe.

  6. Meng de kool, het zout en de kruiden handmatig door elkaar.

  7. Kneus de koolrepen met een stamper tot  je duidelijk hoort dat er vocht uit de kool vrij komt. Op dat moment gaan de kruiden zich mengen met het vocht en ga je het nog beter ruiken. Door het kneuzen wordt het gistingsproces makkelijker op gang gebracht.

  8. Vul de zuurkoolpot nu met het koolmengsel en druk deze elke keel heel goed aan. Wanneer de pot vol is en  voldoende is aangedrukt, dan staat er bovenop de kool een laagje vocht. Dit vocht komt uit de kool zelf, voeg dus geen water toe. 

  9. Bij een keramische zuurkoolpot worden ook altijd 2 stenen geleverd. Plaats deze  op de kool en druk ze vervolgens goed aan, totdat deze ook onder het vocht staan

  10. Sluit de pot met de deksel af en vul de rand, dit noemen we het waterslot, met zout water. Er kan nu wel lucht uit de pot maar er kan  geen lucht meer in. Zorg dat er altijd voldoende zout water in het waterslot staat. Dit dood de bacteriën die van buiten de pot in willen gaan.

  11. Zet de pot een aantal dagen op een warme plek, het gistingsproces komt daardoor makkelijker op gang. Zet daarna de pot koel maar vorstvrij weg.

  12. Na een poosje kun je de zuurkool gaan ruiken, dit is een teken dat het gistingsproces goed op gang is gekomen. Ook kan er op het vocht wat schimmel gaan drijven. Geen paniek want dit is volkomen normaal,  schep het er met een schone lepel af en sluit de pot wederom goed af.



Na ongeveer 6 weken kun je de zuurkool gaan eten. Uiteraard zal ik tegen de tijd dat bij mij de zuurkool klaar is, een heerlijk recept delen. Met zuurkool kun je namelijk veel meer dan alleen stamppot maken. Welk recept het gaat worden, houd ik nog even geheim.

Zuurkoolpotten zijn er in diverse maten en soorten te koop. De online webshop keukenkeramiek heeft een zeer uitgebreid assortiment en levert ook starterspakketten inclusief schaaf en stamper.